Jak prawidłowo smażyć cukinię? Ważna jest jedna zasada

Dodano:
Cukinia Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Źle usmażona cukinia rozpadnie się i będzie nieapetyczna. Aby cukinia zachowała chrupkość, wystarczy zastosować jedną prostą zasadę.

Smażona cukinia panierowana, podsmażone na oliwie z czosnkiem cukiniowe wstążki, czy pyszne spaghetti z cukinii. Sekretem tych wszystkich dań jest odpowiednie usmażenie cukinii. Jeśli zrobisz to źle, cukinia będzie nieprzyjemnie miękka i rozpadająca się. Jak zrobić, aby podczas smażenia cukinia zachowała chrupkość?

Smażenie cukinii. Dobrze rozgrzej patelnię

Niezależnie od tego, jakie danie z cukinii robisz, jeśli ją smażysz, ważne jest, aby dobrze rozgrzać patelnię. Cukinia nie potrzebuje długiego smażenia, a położona na dobrze rozgrzany tłuszcz zachowa swoją chrupkość. Ta metoda doskonale sprawdzi się między innymi przy robieniu makaronów z cukinii: czy to cieniutkiego spaghetti, czy szerokich wstążek. Ale tak samo należy smażyć krążki cukinii, czy cukinię pokrojoną w kostkę. Aby cukinia była aromatyczna i lekko się skarmelizowała, warto podczas smażenia dodać odrobinę masła.

A jeśli chcesz upiec cukinię? Obowiązują tu dokładnie te same zasady. Piekarnik powinien być dobrze rozgrzany – to jest najważniejsze.

Co można zrobić z cukinii?

Cukinia to jedno z najtańszych i jednocześnie najbardziej wszechstronnych warzyw. Jest idealna do przygotowania szybkich i zdrowych dań. Można ją panierować, nadziewać, zrobić z niej purée, pesto, wspomniane makarony, można ją usmażyć w złocistej panierce (wówczas metoda z gorącą patelnią szczególnie się sprawdzi – dzięki temu cukinia pozostanie w środku chrupiąca).

Cukinia jest niezastąpiona jako dodatek do leczo oraz warzywnych i mięsnych sosów. Można ją też wykorzystać w przetworach na zimę. My polecamy zrobienie keczupu z cukinii albo... dżemu z cukinii. Warzywo można także marynować. Warto dodać, że samą cukinię można jeść także na surowo (najlepiej młode okazy), jadalne są także kwiaty cukinii.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...